KARDIODIABETOLOGIA - GABINET KONSULTACYJNY

Owoce w diecie chorego na cukrzycę?

Zaleca się rezygnację ze spożywania węglowodanów prostych (monosacharydy; glukoza, fruktoza i galaktoza. i dwusacharydy; sacharoza, laktoza, maltoza), a ilość spożywanej fruktozy nie powinna przekraczać 50 g/dobę.

U chorych nieaktywnych fizycznie, prowadzących siedzący tryb życia, o masie ciała 60 kg, dobowe zapotrzebowanie kaloryczne wynosi około 2100 kcal. Jeżeli węglowodany w diecie powinny stanowić 25–45% zawartości kalorycznej/dobę  to spożywamy około 735–945 kcal z węglowodanów, stanowi to 180–230 g węglowodanów/dobę. Preferowane są polisacharydy z dużą zawartością amylozy, amylopektyny i błonnika. Jabłko ważące około 180 g zawiera średnio 20 g węglowodanów (2–3 jabłka zjedzone jednorazowo to 40–60 g węglowodanów)

Europejskie wytyczne żywieniowe z 2016 roku zalecają spożywanie warzyw i owoców w ilości 200 g lub więcej w 2-3 porcjach/dobę. Chorzy na cukrzycę powinni wiedzieć, że na wysokość indeksu glikemicznego wpływa zawartość wody i błonnika oraz obróbka termiczna i mechaniczna produktu Wysoki indeks glikemiczny mają produkty dojrzałe, ugotowane i rozdrobnione.

Chorzy na cukrzycę insulinoniezależną typ 2 powinni spożywać owoce sezonowe w ograniczonej ilości na porcję, czyli nie 6–10 śliwek, tylko np. 1–3 sztuki jednorazowo. 

Przyjmuje się, że niski indeks glikemiczny wynosi <55, a wysoki >70. Owoce o niskim indeksie glikemicznym to jabłka, jeżyny czy maliny. Owoce o wysokim indeksie glikemicznym to np. gruszka, daktyle czy dojrzałe banany. Ważny jest też ładunek glikemiczny pokarmu, przykładowo arbuz ma wysoki indeks glikemiczny, ale niski ładunek glikemiczny.

Stwierdzono także, że spożywanie kwasów tłuszczowych razem z węglowodanami prostymi zmniejsza  ich wchłanianie i indeks glikemiczny.

www.kusowska.pl

Piśmiennictwo:

  1. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2017. Diabetol. Klin. 2017; tom 3, supl. A
  1. http://www.izz.waw.pl/pl/strona-gowna/3-aktualnoci/aktualnoci/555-naukowcy-zmodyfikowali-zalecenia-dotyczace-zdrowego-zywienia
  1. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice  Eur Heart J (2016)