KARDIODIABETOLOGIA - GABINET KONSULTACYJNY

Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z dną moczanową i hiperurykemią

Zakaz spożywania:

  • Alkohol, wódka, piwo, wino, czekolada
  • Mięso wieprzowe tłuste, wędliny oraz przetwory z podrobami
  • Ryby tłuste, sardynki, śledzie, szproty
  • Konserwy (wszystkie typy)
  • Frytki, brukselka, szpinak, fasola szparagowa, soja, bób, soczewica
  • Pieprz, gałka muszkatowa, papryka

Środki ostrożności;

  • Dieta (ostrożne odchudzanie) min 1200 kcal oraz min 2,0 l płynów na dobę ograniczenia kawa, herbata, kakao
  • Mięso wieprzowe NIE! Max 100 g wędlin /dobę
  • Warzywa i wywary
  • Zwiększenie nabiału; twaróg, ser
  • Ziemniaki w „mundurkach” lub pieczone

Dr nauk med. Joanna Kusowska