COVID 19 a nadciśnienie tętnicze
E-Konsultacje specjalistyczne on-line
KARDIODIABETOLOGIA
„Good Clinical Practice”
Dr nauk med Joanna Kusowska
www.kusowska.pl
Ostatnio pojawiły się hipotezy, ze niektóre leki stosowane w nadciśnieniu tętniczym zwiększają ryzyko zgonu u chorych zakażonych wirusem COVID-19.
![Sport w cukrzycy!](https://kusowska.pl/wp-content/uploads/2014/05/news-1-e1522924483160.jpg)
Wysiłek fizyczny w cukrzycy
Gabinet Konsultacyjny ” Good Clinical Practice ”
KARDIODIABETOLOGIA
Dr nauk Med Joanna Kusowska
www.kusowska.pl
Wysiłek fizyczny w cukrzycy?
„Życie polega na ruchu i ruch jest jego istotą”
Arthur Schopenhauer – filozof
Ruch to podstawowy i nieodzowny element prawidłowego funkcjonowania zdrowego organizmu. Bez niego nawet najprostsze procesy metaboliczne nie mogłyby zachodzić. Dlatego tak ważne jest, by był on wpisany w harmonogram naszego codziennego życie. (więcej…)
Aktualizacja zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego PTD 2020
Gabinet Konsultacyjny ” Good Clinical Practice „
KARDIODIABETOLOGIA
Dr nauk Med Joanna Kusowska
AKTUALIZACJA zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) 2020
Dieta
W aktualnych zaleceniach PTD uznano, że podaż kalorii dostarczanych w postaci węglowodanów powinna być indywidualizowana. Osoba młoda z cukrzycą typu 1, intensywnie uprawiająca sport, powinna – szczególnie w okresie przygotowawczym do zawodów – spożywać bardzo dużo węglowodanów, ponad 1 g/kg mc./d. [2]. Natomiast chory z cukrzycą insulino nie zależną w wieku podeszłym, z otyłością i brakiem aktywności fizycznej powinien istotnie zmniejszyć spożycie węglowodanów szczególne cukrów prostych gdyż uniemożliwia to skuteczną kontrolę glikemii oraz redukcję masy ciała.[3,4] wg wytycznych Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego na 2018 rok. [ADA-American Diabetology Assosation] [5] (więcej…)
![](https://kusowska.pl/wp-content/uploads/2014/12/IMG_0006-1024x681.jpg)
Edukacja diabetologiczna dla Pacjentów
Zapraszamy do zapoznania się z wykładem” Edukacja Diabetologiczna i Żywieniowa” dr nauk med. Joanny Kusowskiej opracowana wg., aktualnych z 2020 roku wytycznych American Diabetes Association (ADA)
![](https://kusowska.pl/wp-content/uploads/2015/03/Zalecenia-dietetyczne-PTD-1024x682.jpg)
Zalecenia żywieniowe Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD 2015 r.) Aktualizacja Europejskich Wytycznych Żywienia 2018 r.
I. Zalecenia ogólne POLSKIEGO TOWARZYSTWA DIABETOLOGICZNEGO (PTD 2016 r.)
Celem leczenia dietetycznego chorych na cukrzycę jest:
- uzyskanie i utrzymywanie pożądanej masy ciała.
- normalizacja ciśnienia tętniczego krwi w celu redukcji ryzyka incydentów sercowo-naczyniowych;
- utrzymanie prawidłowego (bliskiego normy) stężenia glukozy w surowicy krwi, w celu prewencji powikłań cukrzycy;
- optymalizacji stężenia lipidów w surowicy krwi;
![](https://kusowska.pl/wp-content/uploads/2015/03/Pielegnacja-stop-1024x682.jpg)
Pielęgnacja stóp
Problemy dotyczące stóp często występują u osób z cukrzycą. Przyczyną są uszkodzenia nerwów i naczyń krwionośnych dolnych partii nóg i stóp, wywoływane przez wysokie stężenia cukru we krwi (glukozy). Gdy tak się stanie, pacjent może nie odczuwać w stopie ucisku, bólu lub ciepła. Łatwo wówczas zranić się w stopę. Ponadto urazy stopy mogą się bardzo powoli goić ze względu na słaby przepływ krwi.