KARDIODIABETOLOGIA - GABINET KONSULTACYJNY

Edukacja diabetologiczna i żywieniowa


Czerwone mięso; wołowina, cielęcina, wieprzowina, baranina, jagnięcina (często spożywane w postaci przetworzonej – wędliny, wędzonki) zawiera ważne składniki odżywcze: aminokwasy egzogenne, witaminy (zwłaszcza B3 i B12) i minerały (zwłaszcza żelazo i cynk). Żelazo zawarte w mięsie jest lepiej przyswajalne niż pochodzenia roślinnego.

Około 8 milionów Amerykanów jest wegetarianami lub weganami (głównie z motywacji etycznych). Jednocześnie 37 milionów podaje, że w restauracjach wybiera dania bezmięsne zawsze lub czasami, głównie z powodów zdrowotnych.

Liczne badania udowodniły korzyści zdrowotne diety opartej na roślinach. Zgodnie ze stanowiskiem Academy of Nutrition and Dietetics z 2016 r. dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko cukrzycy (o 62%) a także zawału i udaru mózgu.

Potencjalnym zagrożeniem zdrowotnym spożywania czerwonego mięsa jest jego działanie karcinogenne (rakotwórcze).W raporcie WHO International Agency for Research on Cancer (IARC) Working Group z 2015 r. Na podstawie około 800 publikacji naukowych, czerwone mięso włączono do listy karcinogenów (w kategoriach: mięso nieprzetworzone – ograniczone dowody, mięso przetworzone – dostateczne dowody). Stwierdzono, że każda porcja 50 g przetworzonego czerwonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18%. Autorzy przypuszczają także związek z rakiem trzustki i prostaty oraz z innymi chorobami.

W badaniu opublikowanym w Journal of the American Society of Nephrology, w populacji ogólnej Singapuru spożycie czerwonego mięsa w górnym kwartylu wiązało się ze zwiększeniem ryzyka schyłkowej niewydolności nerek o 40% w porównaniu z dolnym kwartylem (średnio 15 lat obserwacji). Autorzy zalecają warzywa ewentualnie ryby, owoce morza i drób jako źródło protein zamiast czerwonego mięsa.

W badaniu szwedzkim spożywanie ≥75 g przetworzonego czerwonego mięsa dziennie vs < 25 g powodowało wzrostem ryzyka niewydolności serca o 28%. Meta analiza badań randomizowanych nie potwierdziła związku spożycia czerwonego mięsa z ryzykiem sercowo-naczyniowym.

Rekomendacje żywieniowe American Institute for Cancer Research; Zaleca się spożywanie nie więcej niż 18 uncji (510 g) czerwonego mięsa tygodniowo przy unikaniu produktów przetworzonych. Wytyczne 2015-2020 Dietary Guidelines for Americans zalecają ograniczenie spożycia bez limitów ilościowych.
Dr. Christopher Wild , dyrektor IARC, stwierdził, że wyniki badań oceniające ryzyko raka zalecają ograniczanie konsumpcji czerwonego mięsa, jednakże zawiera ono istotne składniki odżywcze. Obserwacje te powinny być uwzględnione w przyszłych badaniach oceniających bilans zagrożeń i korzyści dla opracowania najodpowiedniejszych rekomendacji żywieniowych.

Opracowano na podstawie: Medical News of Today, 25 stycznia 2017
Dr nauk med Joanna Kusowska